esmaspäev, 8. veebruar 2016

Hakkame lugema ja mõtlema



Projekt

„Lastekirjandus ületab uudiskünnise“

Nukitsa konkursi täienduseks Lääne-Virumaal

ÜLESKUTSE PROJEKTIS OSALEJAILE.

Alanud on XIII Nukitsa konkurss, mille käigus valivad Eestimaa lapsed eesti lastekirjanike poolt kahe viimase aasta jooksul kirjutatud 185 esmatrüki seast oma lemmikraamatu ning eesti kunstnike poolt illustreeritud 186 raamatu hulgast kauneima lasteraamatu. Hindajal on valida 207 erineva lasteraamatu vahel.
Uudislugude võistlus Nukitsa konkursi raamatute tutvustamiseks.
Nagu ikka, oleme täiendanud konkurssi omapoolse projektiga Lääne-Virumaa lastele. Sel korral kutsume lapsi lisaks raamatute hindamisele käesoleva Nukitsa konkursi raamatute põhjal koostama ja filmima uudisklippe, et nende abil You Tube´is kokku panna päris oma uudistesaade, mis tutvustaks kaaslastele konkursi põnevamaid raamatuid ja autoreid ning ehk ärataks huvi ka neis, kes seni suuremad lugejad pole olnud.
Kes saavad projektis osaleda?
Projekt on mõeldud Lääne-Virumaa koolide 1.- 9. klassi õpilastele. Vanemad õpilased võivad valida oma uudislugude aluseks nii noorsoole kui ka väiksematele mõeldud Nukitsa konkursi raamatuid, noorematele on ilmselt lihtsam koostada uudiseid ikka eakohaste raamatute põhjal.
Kuidas projektis osaleda?
Projektis osalemiseks proovivad lapsed vormida eetrikõlbulikuks Nukitsa konkursi raamatutest leitud huvitava detaili, värvika tegelase, ootamatu sündmuse või mõne muu uudistesaatesse sobiliku informatsiooni teadusuudise, krimiuudise, spordiuudise, ilmauudise vms kujul.
Meie kujutluses võiksid lapsed (üksi, paarikaupa, rühmana) toimida alljärgnevalt:
1. sammuna uurida esmalt meie telekanalite uudistesaadete (AK, Seitsmesed uudised, Reporter) või kirjandusmagasiini „Kirjandusministeerium“ ülesehitust, panna tähele, millised uudised ületavad uudiskünnise, st pakuvad huvi laiemale vaatajaskonnale oma päevakajalisuse, tähtsuse, ebatavalisuse, kriminaalsuse või mõne muu tunnuse poolest. Jälgida tasuks loetud uudiste ja filmilõikude vaheldumise rütmi.
2. sammuna otsiva pilguga vaadata üle tänavuse Nukitsa konkursi raamatud ja leida nende seast need, milles toimuvad sündmused, esinevad tegelased, kirjeldatud tegevuspaik vms sobiks uudise koostamiseks. (oletame, et valisite välja Kristiina Kassi raamatu „Sandri mikroskoop“)
3. sammuna koostada valitud raamatu(te) põhjal erinevaid uudiseid, mõeldes, kas uudise kogu teksti võiks ette lugeda diktor või oleks võimalik lavastada uudise juurde illustreeriv stseen. (Näiteks „Sandri mikroskoobi“ põhjal saab koostada uudise erineval moel:
Diktori tekst: Lapsele sünnipäevaks kingitud mikroskoop põhjustas ühe Eestimaa kooli õpilaste seas enneolematu loodushuvipuhangu. Lapsi vallutas õhin leida erinevaid loodusobjekte, mida mikroskoobi all suurendatult uurida.
Filmilõik: Sandri juurde voorivad klassikaaslased, kaasas purgid, karbid, potsikud ämblike, koerakarvade, ninakollide, tolmurullide, sulgede, vihmausside, sipelgate, tõukude ja muu põneva uurimismaterjaliga. Elusa herilase toomine tekitab segadust ja protesti. Ahhetamist ja ohhetamist on palju.
NB! Filmilõigu asemel saab diktor näidata ka fotosid lastest koos uurimismaterjaliga.
Diktori teksti variant A: Selline huvitav õppetöö aktiviseerimise võte aitas märgatavalt kaasa nii sünnipäevalaps Sandri kui tema klassikaaslaste loodusalaste teadmiste kasvule. Ka lapsevanemad olid rahul, et sünnipäevakingi abil sai laps endale kasuliku hobi.
Täpsemat infot huvitavast õppevormist saate lugeda Kristiina Kassi raamatust „Sandri mikroskoop“.
Diktori teksti variant B: Hea algatusena tundunud looduseksperiment sai aga peagi ootamatu pöörde, mis põhjustas mikroskoobi omaniku kodus täieliku kaose.
Filmilõik: On öö Sandri kodus. Voodil karglev ema kiljub:“ Võta see ära! Löö ta surnuks! Appi!“ Isa haarab tolmuimeja ning hakkab putukaid kokku imema, Sander kogub neid purkidesse jne.
Diktori teksti variant B jätkub: Sünnipäevalapse ema võttis närvivapustuse tõttu nädalaks puhkuse ja sõitis ära õe juurde. Sandril koos isaga kulus putukate tõrjumiseks terve nädal, kuid lõpuks olid nad sunnitud kutsuma kutselised putukatõrjujad.
Täpsemat infot ootamatu kuluga looduseksperimendist saate lugeda Kristiina Kassi raamatust „Sandri mikroskoop“.)
4. sammuna valida kaaslaste seast selge häälega diktor (kes võiks eeskuju saamiseks telerist vaadata, kuidas päris diktor uudistesaates oma sõnumeid edastab), mõelda läbi ja lavastada diktori teksti illustreeriv stseen, valida osalised. Tähelepanu tuleb pöörata sellele, et uudise edastamise aeg on väga lühike, maksimaalselt 2 minutit, seetõttu tuleb diktori tekst väga täpselt sõnastada ning filmitav stseen hästi läbi mõelda.
NB! Uudis võib olla ka ainult diktori poolt ette loetud, filmilõik ei ole kohustuslik. Kindlasti oskavad lapsed leida ka muid uudise edastamise vorme. Näiteks võib keegi lastest kehastuda hoopis kirjanikuks, keda teletöötaja küsitleb raamatus asetleidvate sündmuste osas (Lapsed on olnud ju innukad näosaate vaatajad, nüüd ongi võimalus proovida mängida näiteks Leelo Tungalt või Andrus Kivirähki). Mõeldav on ka, et eetris antakse sõna raamatu tegelasele, kes räägib, kuidas ta mingite sündmuste keskmesse sattus ja kuidas end seejuures tundis.
NB! Uudisklipis tuleks kindlasti ära nimetada ka raamatu pealkiri ja autori nimi, et eetriuudis ikka lasteraamatut reklaamiks.
5. sammuna salvestada uudis nutiseadme (telefoni või tahvelarvutiga), videokaamera või veebikaameraga ja laadida You Tube´i keskkonda või oma klassi blogisse. Videoklippide lingid palume saata Lääne-Virumaa Keskraamatukogu lasteosakonnale aadressil marion@lvkrk.ee, et saaksime hiljem teie koostatud klipid koondada terviklikuks uudistesaateks. Lingi juurde lisada kindlasti tegija(te) nimi(nimed), kool ja klass. Võite videoklipid tuua meile ka mälupulgal, kui muu variant ei sobi. Saadetavate uudislugude arv ei ole piiratud.
NB! Isikuandmete kaitse seadusest tulenevalt palume küsida laste vanematelt eelnevalt nõusolek, et videoklippe, kus nende lapsed osalevad, tohib You Tube´is avaldada.
Kui kaua projekt kestab?
Nukitsa konkursi raamatute hindamine kestab kuni 20. veebruarini, kuid uudisklippide projektis osalemiseks on rohkem aega – ootame klippide linke 13. märtsiks 2015. a.
Millist tulu sellest projektist tõuseb?
Meie eesmärgiks on:
1. õhutada lapsi lugema uudiskirjandust ning oma lemmikraamatuid kaaslastele soovitama ning reklaamima.
2. panna iga lapse taskus pesitsevad nutitelefonid teenima raamatute tutvustamise ja lugemise populariseerimise õilsat eesmärki.
3. arendada laste loovust lasteraamatutes kujutatu baasil uudiste koostamisel, pakkuda neile võimalust läheneda lasteraamatutele ootamatust vaatenurgast ning õhutada mõtlema, mis on uudisväärne sündmus või nähtus. (uudiskünnise ületamine ehk argielust kõrvalekalduvate elunähtuste ja inimest üllatavate sündmuste esiletoomine, päevakajalisus, geograafiline lähedus või eksootika, vaatajate valgustamine mingis küsimuses, lööva pealkirja sõnastamise roll jms)
4. tekitada You Tube`i keskkonda lugemist ja raamatuid populariseerivate klippide kogum. Klippe saab kasutada ka raamatuürituste illustreerimisel, paigutada linkidena raamatukogude kodulehekülgedele või klasside blogidesse. Uudiseid saab kasutada ka soovitusnimekirjade reklaamtekstidena.
Kus saab näha Nukitsa konkursi raamatuid, mille põhjal uudisklippe välja mõelda?
Koos projekti üleskutsega saadame välja ka Nukitsa konkursil osalevate raamatute nimekirjad. (Võistleb kirjanik. Võistleb kunstnik).
Rutake lähimasse raamatukokku! Lääne-Virumaa Keskraamatukogus ja teiste linnade raamatukogudes on välja seatud peaaegu kõik hindamisele kuuluvad raamatud, maakonna väiksemates raamatukogudes saab hinnata ja uurida konkursiraamatuid vastavalt kohalikele varudele.
Kas auhindu ka jagatakse?
Projekti „Lastekirjandus ületab uudiskünnise“ toetab Hasartmängumaksu Nõukogu, seega on auhinnad olemas ja ka kiidusõnadega ei olda kitsid.
Aprillis, rahvusvahelise lasteraamatupäeva paiku, kutsume Lääne-Virumaa Keskraamatukogu saali kõige vahvamate uudislugude koostajad ning esindajad koolidest, kus oli kõige rohkem Nukitsa raamatute hindajaid(kokku 50 last). Auhinnapeol osaleb ka lastekirjanikust telediktor Kadri Hinrikus, kellelt on tänavusel Nukitsa konkursil lausa kaks raamatut, jakauaaegne ETV uudistetoimetuse töötaja Tiit Kimmel, kes aitab laste koostatud uudislugusid hinnata ning jagab näpunäiteid ja kiidusõnu.
MÕNUSAT NUKITSA KONKURSI RAAMATUTE UURIMIST
JA UUDISKLIPPIDE LOOMIST!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar