kolmapäev, 16. september 2015

Kaugelt näeb positiivset paremini

Šotimaa kooliõpetaja Neil McIntyre oli PISA-testi tulemustest niivõrd huvitatud, et tuli spetsiaalselt Eestisse ja Soome uurima, miks on siin õpilaste tulemused loodusainetes nii palju paremad kui Suurbritannias.

Oma tähelepanekutest rääkis ta Tallinna Reaalkoolis toimunud reaal- ja loodushariduse konverentsil ning tema esinemine pälvis kuulajate täie tähelepanu. Olgu kohe öeldud, et Neil McIntyre´le meeldis Eesti koolis väga vahetund, õpilaste-õpetajate võõrkeeleoskus ja eKool.
Kaks kooli Eestis, kaks kooli Soomes
Neil McIntyre elab ja töötab 7000 elanikuga Kirriemuiri väikelinnas (Webster´s High School). Ta ütles sissejuhatuseks, et 2012. aasta PISA-testi põhjal on Suurbritannia õpilased oma tulemustega loodusteaduses 20. kohal. Euroopas saavutasid parima tulemuse Soome ja Eesti õpilased, olles vastavalt 5. ja 6. kohal. „Milles asi? Mida teete teie teisiti või mida teeme meie valesti, et tulemused pole nii head?“ tõstatas Neil McIntyre iseenda jaoks küsimuse. Kasutades Winston Churchilli mälestusfondi võimalusi (fond võimaldab inimestel maailmas reisida, et tuua Suurbritanniasse parimaid kogemusi igalt elualalt), külastas ta 2014. aasta mais nelja kooli: Helsingi Loodusteaduste Kooli, Kulosaari Kooli, Tallinna Reaalkooli ja Viimsi Kooli. Ta külastas tunde, vestles õpetajate ja õpilastega.
 „Minu külastuse eesmärk oli saada  ülevaade Soome ja Eesti haridussüsteemidest, pöörates erilist tähelepanu loodusteadusele. Oma ettekandes võrdlen kuuldut-nähtut Šotimaa hariduseluga,“ sõnas Neil McIntyre. Ja teda kuulates sai veelkord kinnitust teadmine, et kaugemalt näeb paremini, me ise ei mõtlegi, kui positiivsed võivad olla meie koolielus mõned pisiasjad.
Šotimaa koolides ei ole süvaõpet
Soomes ja Eestis algab laste koolitee 7-aastaselt, Šotimaal läheb laps algkooli 4-5-aastaselt ja õpib seal kuni 11. eluaastani. Järgneb keskastme kool (keskkool), kus on kohustuslikku õpet neli aastat. Kool lõpetatakse 16-aastaselt. Edasi lähevad paljud gümnaasiumisse. Riigikoolides on tasuta õpe kõigile, erakoolides on õpe tasuline ja õppemaks on märkimisväärne.
Nii Eestis kui Soomes on koole, kus toimub mingi valdkonna süvaõpe (reaalkallak, muusikaõpe, süvendatud võõrkeele õpe). Šotimaal selles võtmes erikoole ei ole. „Ükski kool Šotimaal ei ole spetsialiseerunud reaalainetele, kõiki aineid saavad lapsed koolis võrdselt,“ ütles esineja.
Erinevus on ka eksamisüsteemis: Soomes ja Eestis on riigieksamid 12. klassi lõpus. Šotimaal teevad keskkooliõpilased eksami iga 3-aastase tsükli lõpus. Näiteks alustas õpilane keemiaõpinguid, läbis esmase taseme, teeb eksami, saab selle kohta tunnistuse. Kui ta jätkab keemia õppimist kõrgemal tasemel, kordub kõik uuesti: kolm aastat õppimist, eksam, tunnistus. Sisseastumiseksameid kõrgkoolidesse ei ole, vastu võetakse ainult gümnaasiumi tulemuste põhjal ja see toob kaasa suure sisseastumisavalduste hulga.
Miinus võib olla pluss
Neil McIntyre nägi meie riiklikus õppekavas üht olulist plussi, mida me ise sageli miinuseks peame: seda, et õppekava katab paljud ainevaldkonnad  ning et paljude ainete õppimine on kooli lõpuni kohustuslik. „Šotimaal võib õpilane 14-aastaselt lõpetada selle aine õppimise, mis talle ei meeldi (millega ta ei seo oma tulevikku – toim). See kehtib ka kõigi reaalainete kohta,“ rääkis Neil McIntyre.
Põhimõtted, kuidas õpetatakse lapsi Šotimaal, Eestis ja Soomes, on sarnased. Nagu on üsna sarnased ka reaal- ja loodusainete õpikud sisu mõttes – ei ole nii, et kuskil on raskemad ülesanded ja sellepärast saadakse paremad tulemused. Küll on üks suur erinevus – Šotimaal ei ole koolipäevas vahetunde, kui üks tund lõppeb, läheb õpilane kohe edasi järgmisesse. Aega hingetõmbeks või ümberhäälestuseks ei jää, ja seda pidas esineja miinuseks. „Üks asi, mida ma kindlasti soovitan meie koolisüsteemis kasutusele võtta, on vahetunnid,“ sõnas esineja.
eKool meeldis väga
Ja veel meeldis Neil McIntyre´le Eestis väga õpilaste ja õpetajate võõrkeeleoskus ning eKool. „eKool avaldas mulle suurt muljet. See, kuidas kogu info õppimise ja tulemuste kohta on õpilasele, õpetajale ja lapsevanemale veebis kättesaadav, on suurepärane. Tahaksin, et Šotimaal oleks ligilähedaseltki midagi sarnast.“

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar